Vragen?

'Frequently asked questions'

Veelgestelde vragen

 

Hieronder volgt een lijst met 'frequently asked questions'. Klik op de vraag en u leest het antwoord.

Vindt u geen antwoord op uw vraag, aarzel dan niet om KLIK te contacteren!

  • Wat is airco?

    Airconditioning betekent letterlijk vertaald: "luchtbehandeling". Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan.

    Met airconditioning kunt u de lucht koelen (en in sommige gevallen verwarmen), ontvochtigen, bevochtigen en filteren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfort en een aangenaam gevoel.

  • Wat kan een airco?

    Een airco is dus in staat om:

    - de temperatuur te controleren

    - de luchtvochtigheid te controleren

    - de lucht te filteren en schoon te maken

    - voor luchtcirculatie en luchtverversing te zorgen

    Een airconditioningsysteem bestaat vaak uit twee delen: een buitentoestel (zorgt voor de warmteafvoer of -toevoer naar buiten) en een binnentoestel (verdeelt de koude of warme lucht in het lokaal).

  • Kun je met airco ook verwarmen?

    Ja, dat kan met airconditioners in warmtepomp-versie.

    Een omkeerbare of 'reversible' airconditioning kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd "heatpump"-systeem is een kamer zeer energiezuinig te verwarmen.

  • Wat betekent 'mono-split' en 'multi-split'?

    Vaak horen we bij airconditioning de termen mono-split en multi-split vallen.

    Mono-split verwijst naar het geheel van een airconditioningsysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid. Deze toestellen vormen de basis van elk airconditioningsysteem. Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal lokalen, zowel voor residentiële als commerciële toepassingen. Split-binnenunits kunnen steeds worden gekoppeld in twin-, double twin- of triple-combinatie.

    Meerdere binnenunits die gekoppeld worden aan een buitenunit worden multi-splits genoemd. De airconditioning kan per kamer geregeld worden. De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen. Voordeel van dit systeem is dat je niet voor elke ruimte een buitenunit moeten voorzien.

    Bij een multi-split systeem kan je verschillende modellen van binnenunits combineren. Zo kan je steeds de ideale binnenunit selecteren voor de desbetreffende ruimte. De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.

  • Wat is een warmtepomp?

    Voor de verwarming kan je in de plaats van een mazout- of gasketel een warmtepomp gebruiken.

    Verwarmen met een warmtepomp is goedkoop omdat ze 3/4 van de nodige warmte gratis uit aarde, water of lucht haalt. (ze verwarmt een doorsnee woning voor minder dan 400 € per jaar!). Nog voordelen van een warmtepomp zijn:

    - zeer korte opwarmtijd

    - zeer laag verbruik

    - schouw is overbodig

    - je kan verwarmen en koelen

    - milieuvriendelijk

    - nachttarief, zowel 's nachts als in het weekend.

    Een warmtepompsysteem kost meestal hetzelfde als een traditionele installatie. Omdat het verbruik vaak minder dan de helft bedraagt t.o.v. gas of mazout, is een eventuele meerprijs ook heel snel terugverdiend.

  • Hoe werkt een koelcyclus?

    Een airconditioner functioneert zoals een koelkast. Een milieuvriendelijk koelmiddel vloeit door een gesloten leidingsysteem en kan van druk of van toestand veranderen.

    In de binnen- en buitenunit bevindt zich een warmtewisselaar met ventilator. Door de luchtcirculatie over de warmtewisselaar binnen, wordt er warmte onttrokken aan de binnenlucht. Dit gebeurt doordat het koelmiddel in vloeibare toestand de binnenunit binnenkomt en verdampt nadat het de warmte geabsorbeerd heeft. Dit gas verplaatst zich door smalle leidingen naar de buitenunit waar de warmte wordt vrijgegeven aan de buitenlucht. Dankzij dit ingenieus principe op basis van verandering van druk en temperatuur ontstaat er een koeleffect binnen. Buiten wordt het gas opnieuw omgezet in een koude vloeistof en vloeit terug naar de binnenunit waar deze de kamerlucht opnieuw afkoelt.

    Koelcyclus - KLIK - Klimatisatie Kevin - ikwilairco.co

     

  • Kun je een inverter vergelijken met een aan/uit-systeem?

    Inverter systemen zijn het neusje van de zalm onder de airconditioners. Ze werken gemoduleerd en zijn daardoor in staat de koelcapaciteit traploos aan de vraag aan te passen.

    Hierdoor wordt heel veel energie bespaard t.o.v. bijvoorbeeld een conventionele airco of een klassieke elektrische verwarming (tot 75%) en t.o.v. een klassieke warmtepomp (tot 42%). Er ontstaat een uiterst comfortabele regeling. Inverter systemen worden uiteraard standaard met warmtepomp geleverd.

  • Wat zijn de voordelen van de inverter-techniek?

    Wat zijn de voordelen van de inverter-techniek?

    - de temperatuur die je wilt, wordt sneller bereikt

    - korte opstartcyclus: het opstarten gaat driemaal sneller

    - energiebesparend: tot 50% minder consumptie t.o.v. oudere airconditioners

    - stiller dan aan/uit systemen

    - een inverter voorkomt cycli van de compressor waardoor stroompieken worden vermeden

    - een beter rendement tijdens het tussenseizoen

  • Kun je energiezuinig koelen?

    De compressor van een airconditioningapparaat werkt zoals die van een koelkast: hij "verpompt" gewoonweg de warmte van binnen naar buiten en dit vergt slechts één kilowatt elektriciteitsverbruik per 3 kilowatt gepresteerd koelvermogen.

    In de winter, als hij omgekeerd werkt, als warmtepomp, verbruikt hij slechts 1 kilowatt om 3 kilowatt warmte aan de buitenlucht te onttrekken en naar binnen te "verpompen".

    Een besparing die kan tellen als we kijken naar de huidige brandstofprijzen!

  • Is airco ongezond?

    U wordt niet ziek van airconditioning, een airco dient wel correct gemonteerd en jaarlijks grondig onderhouden te worden. Standaard zijn alle toestellen door ons geplaatst airco filters voorzien van een schimmelwerende coating.

    In veel gevallen zal de airco zelfs de luchtkwaliteit verhogen door het gebruik van ingenieuze filters en ontsmettingssystemen.

     

  • Verbruikt een airco veel?

    Alle huidige generatie toestellen hebben een zeer hoge energie-efficiëntie. Het precieze verbruik van uw installatie is uiteraard afhankelijk van het vermogen en het rendement van de toestellen, maar ter illustratie kunnen we stellen dat een gemiddelde airco voor een lokaal van 34 m² niet meer verbruikt dan een haardroger*.

    Indien u kiest voor een airco die kan koelen én verwarmen, wordt de energiebesparing nog groter.

    Met een warmtepomp transporteert u, zelfs bij negatieve buitentemperaturen, gratis warmte van buiten naar binnen.

    Hét neusje van de zalm zijn de invertergestuurde warmtepomptoestellen, voor elke kW elektrisch vermogen krijgt u gemiddeld genomen tot maar liefst 4 kW koel- of verwarmingsvermogen in de plaats. Een besparing die kan tellen als we kijken naar de huidige brandstofprijzen!

    Achtergrond bij de berekening: haardroger van 1 000 Watt - airco van 3 kW met een COP van 3 - belasting van 35 Watt/m³.

  • Vraagt airco veel onderhoud?

    Om een lange levensduur en een efficiënte werking van uw toestel te garanderen raden wij u aan af en toe de filters te reinigen, een eenvoudige handeling die niet veel tijd in beslag neemt.

    Net zoals alle andere verwarmingsapparaten vraagt een airco voor comfort-toepassingen slechts eenmaal per jaar een preventieve onderhoudsbeurt door een erkende installateur (niet verplicht), maar bij enkele leveranciers word de garantie verlengt van 3 jaar naar 5 jaar.

  • Is airco duur?

    Airco is een investering die zichzelf terugbetaalt!

    Een goede installatie brengt de temperatuur en de luchtvochtigheid naar een niveau waarop de mens zich het best voelt en optimaal functioneert. Het is dus zowel in een woon- als in een werkplaats geen overbodige luxe om de omgevingslucht op een productief peil te houden.

    U krijgt bovendien twee systemen in één als u kiest voor een warmtepomp, een installatie die zowel kan koelen als verwarmen. Een warmtepomp haalt zelfs bij negatieve buitentemperaturen gratis warmte uit de buitenlucht. Een dergelijk systeem maakt de installatie van een traditionele verwarming dan ook helemaal overbodig.

DRINGENDE PROBLEMEN? BEL OF SMS ONS SERVICE-NUMMER: +32 485 05 72 46

DRINGENDE PROBLEMEN?

BEL OF SMS ONS SERVICE-NUMMER: +32 485 05 72 46